Wednesday, May 11, 2011

Sparanghel fript cu sos de iaurt si usturoi (Roasted Asparagus with Yogurt Garlic Sauce)

Share

Please scroll down for English version


       Unul dintre ingredientele alese de mine pentru Provocarea lunii Mai "Dulce Romanie" este Sparanghelul, o leguma minunata de sezon, pe care sa fiu sincera nu o folosesc prea des in retetele mele, de aceea mi s-a parut perfect pentru provocare, astfel urmand sa vedem mai multe modalitati de a-l prepara.
       Pentru ca am vrut sa pastrez pe cat de mult posibil aroma sparanghelului, am incercat o reteta simpla cu un sos minunat care sa acompanieze fragezimea acestei legume (Reteta am vazut-o in revista Chatelaine). E gata in 15 minute si merge foarte bine langa o fripturica :)

Ingrediente:  

   500 g sparanghel
   250 g iaurt simplu
   3 linguri ulei de masline (presat la rece)
   1 catel usturoi
   putin patrunjel verde
   sare, piper
                           



Cum se face:  

Mai intai spalam sparanghelul.


Rupem capetele lemnoase de la baza si le curatam de coaja subtire (daca sunt mai groase)


Asezam sparanghelul intr-o tava, presaram peste el o lingura de ulei, sare, piper, si intoarcem sparanghelul pe toate partile sa se acopere bine.


Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 10-15 minute, in functie de grosimea legumelor.(nu trebuie sa fie moale)
Intre timp facem sosul: punem intr-un bol iaurtul cu usturoiul zdrobit, uleiul de masline, sarea si piperul.


Adaugam patrunjelul verde tocat, amestecam bine si dam deoparte.


Eu intre timp am pus si o bucata de carne in tigaia grill, sa servim langa sparaghel :)


Servim sparanghelul simplu cu sos de iaurt (pentru cei ce tin dieta)


E super gustos, fraged pe interior si usor crocant pe exterior :)


 Din alt unghi...


Langa friptura...Bon appetit si astept in continuare retetele voastre pentru provocare :)



English version


       Asparagus is one of the 2 ingredients I've chosen for May's "Sweet Romania" Challenge", a wonderful season vegetable, which to be honest I don't use that often in my recipes, that's why I thought it would be perfect for the challenge, that way we can see different dishes with it.
       Because I wanted to preserve the flavour of asparagus original as possible, I've prepared it using a very simple recipe, with a delightful sauce that would only complement the vegetable (I saw the recipe in Chatelaine). It's ready in 15 minutes and goes very well with steak :)


Ingredients:    

   500 g asparagus (a bunch)
   250 g plain yogurt
   3 tablespoons olive oil (cold pressed is great)    
   1 garlic clove
   some fresh green parsley
   salt, pepper
                           
How it's made:    

We first wash the asparagus.
We snap off tough ends and peel the base if it's thick.
We place the asparagus in a roasting pan, we drizzle with 1 tablespoon of oil, we sprinkle salt and pepper and we toss very well to coat.
We place the pan in the preheated oven at 400 degrees for 10-15 minutes (depends on thickness).
Meanwhile, in a bowl we mix very well the yogurt, crushed garlic, olive oil, chopped parsley, salt and pepper.
We serve the asparagus with yogurt sauce on top.
I fried some steak in the grill pan and served with the asparagus.
Bon appetit!

I'm waiting for your recipes for this challenge!

21 comments:

  1. Neasteptat de bun :)

    ----

    Unexpectedly good :)

    ReplyDelete
  2. Am inghitit in sec!...tare bun!
    Te pup!xxx

    ReplyDelete
  3. Ma bucur ca ti-a placut iubirea mea!

    Carmen, e tare simplu si rapid de facut! Pupici si multumesc de vizita!

    ReplyDelete
  4. Suna tare bine Alina! Si pt mine sparanghelul este o leguma noua in meniu, de aceea abia astept sa vad cu ce retete vor veni fetele :)

    ReplyDelete
  5. Si eu astept sa vad retetele, imi place ca feedback-ul e pozitiv :) O seara frumoasa!

    ReplyDelete
  6. I love the idea of this delicate sauce...I agree asparagus is such a wonderful seasonal vegetable and it's full flavor being preserved and not smothered is perfect :)

    ReplyDelete
  7. Alisha, I use this sauce recipe very often, it has such a great flavour, and makes a great combination with asparagus! Thank you for your nice comment!

    ReplyDelete
  8. Alina, arata delicios, nu am facut niciodata cu sos, dar asparagusul la cuptor este una din garniturile rapide preferate. Din pacate nu am gasit asparagus acum la magazin, iar acum o luna era plin... Poate totusi gasesc pana la sfarsitul lunii sa incerc ceva nou si cu asparagus :) Din nou multumiri pentru gazduire si pentru o super-provocare!

    ReplyDelete
  9. Intr-adevar e foarte simplu de facut si cum zice Alisha mai sus, sosul e light si nu acopera aroma asparagusului! sa fiu sincera, si aici au fost perioade de timp cand nu am vazut asparagus, dar acum gasesti local, ca doar e in sezon :) ma bucur ca iti place provocarea Mihaela! Pupici!

    ReplyDelete
  10. Simplu, delicat si gustos ! ... esentele tari in sticlute mici se regasesc.. O zi frumoasa Alina !

    ReplyDelete
  11. Mie-mi place de obicei ce e simplu :) Multumesc de vizita Antonina!

    ReplyDelete
  12. Super reteta,imi place mult si sosul!Sper ca ai primit mail-ul meu,pupicei!

    ReplyDelete
  13. Multumesc Flory! nici a ta nu se lasa mai prejos :) Flory, ti-am scris si pe blogul tau ca nu am primit emailul, nu stiu de ce, dar daca poti sa-l mai trimiti inca o data ar fi super! imi pare rau de deranjul tau, de la celelalte fete am primit fara probleme :(

    ReplyDelete
  14. Am trimis alt e-mail,sper sa fi ajuns!Daca nu,perseveram :)

    ReplyDelete
  15. Iti trimit totusi si adresa de mail dar cred ca s-a rezolvat.floryavram@yahoo.it,puuuup

    ReplyDelete
  16. What a beautiful dish. Your tutorial is wonderful and the asparagus sounds delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  17. Flory, am primit emailul, totul e bine, multumesc!

    Thank you Mary, I'm lucky to have you as my reader, I appreciate your kind words! Have a wonderful weekend!

    ReplyDelete
  18. Alina verifica spam-ul, este posibil ca mail-ul trimis de Flory sa fii intrat acolo!

    Am trimis si eu reteta mea :) Abia astept sfarsitul lunii sa vad toate retetele!

    ReplyDelete
  19. Green Foot, a fost o eroare de scriere a adresei, verific mereu Spam-ul :) dar totul e ok...am primit emailul tau cu reteta frumoasa si fresh pe care ai postat-o, multumesc de participare si abia astept sa vad si eu retetele participante pe blog :) Pupici si o seara placuta!

    ReplyDelete
  20. Tare estetic si elegant este sparanghelul :) !
    Desi cu intarziere si pe blogul meu, primeste si aici te rog multumirile pentru invitatia la Dulcea Romanie! Imi face de fiecare data mare placere sa particip la aceasta provocare, felicitari pentru tema pe care ai propus-o!

    ReplyDelete
  21. Ma bucur ca iti place Dulceata_de_trandafiri! pe cat de bine arata, pe atat de bun e la gust! Mi-a facut placere sa te invit si sper sa poti participa :)

    ReplyDelete

Astept comentariile voastre cu mult drag, pentru ca sunt foarte importante pentru mine si ma bucura de fiecare data! Va multumesc mult! (I'm always waiting to see the comments on my posts, they're very important to me and they make me smile each time! Thank you so much!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...